שלום ושנה טובה, זו ד"ר טל קרויטורו, מנכ"ל קליניקות מומחים בשיטת EMDR.
אני אתחיל בלאחל לכולכם וליקיריכם שנה טוב, שנה של שלווה והתפתחות.
לרגל השנה החדשה אני רוצה לתת לכם מתנה – מסר משנה חיים, מניסיוני עם אנשים רבים מאוד.
המסר הוא כזה: פעמים רבות כשמשהו מפריע לנו, אנו מנסים לשפוט אותו על פי קריטריון לא רלוונטי, והוא – האם זה נורמאלי?
ואז אנשים מגיעים למסקנה שזה נורמאלי וממשיכים לסבול. אני אתן דוגמא – מטופלת שהרגישה שזה נורמאלי שאחרי שאמה נפטרה מסרטן היא תמשיך לסבול מחרדה; או מטופל שחשב שזה נורמאלי שיש לו פחד קהל.
אז נכון, פחד קהל זה דבר שכיח ולא בלתי נורמאלי, אבל אני רוצה להציע שני קריטריונים נוספים לבחון האם הסיטואציה צריכה להמשיך כמו שהיא, או אם כדאי שנעשה משהו נוסף:
א. לרגש יש לא רק כיוון, יש לו גם עוצמה, יש לו מינון ויש לו השלכות על התפקוד. כשאנחנו בודקים רגש רק לפי הכיוון הרבה פעמים זו תפיסה שיכולה להסוות מצוקה או מגבלה, כי זה אמנם נורמאלי לפחד אולי בהקשר מסוים, אבל לא במינון כזה, או בעוצמה כזו, או עם השלכות כאלה על התפקד.
אז כשמשהו עוצר אתכם, לא להסתפק ב"זה נורמאלי ולעוד אנשים יש את זה", כמו למשל מטופלת ששאלה "האם זה נורמאלי שאחרי שאני אסיים את התואר אני אפחד מהעבודה הראשונה?", ובפועל חסרים נתונים בשאלה. כי נכון שלהרבה אנשים יש חששות, אבל לא בהכרח חששות בעוצמה כמו שלה, במינון כמו שלה ועם השלכות על התפקוד, כלומר שזה מפריע לה לממש את עצמה, במידה כמו שלה. לכן, כשבודקים רגש וחושבים האם זה משהו שצריך לפנות לסיוע או לא, יש לבדוק לא רק את הכיוון של הרגש – חיובי או שלילי, אלא על מינון, עוצמה והשלכות על התפקוד.
ב. בנוסף, אני ממליצה לשנות את השאלה מ"האם זה נורמאלי?" או "האם זה שכיח?", ל"האם זה מקדם אותי והאם זה הפיך?". כי להרבה מאוד אנשים יש פחד קהל, וזה עדיין לא אומר שצריך להישאר איתו או שזה בלתי הפיך. להרבה מאוד אנשים, בעקבות חוויה קשה יש חרדות וחוסר שקט, זו תגובה נורמאלית, אבל זו לא תגובה מקדמת וזו תגובה שהיא הפיכה בטיפול רלוונטי.
אז בכל פעם שמשהו עוצר אתכם, לא להחליט מראש "זה מה יש", כי לעוד אנשים יש את זה, או "אין ברירה אחרת", אלא לבדוק את זה לפי הקריטריונים שהצעתי, ואם תגיעו למסקנה שכדאי לשנות, נשמח לעמוד לרשותכם בשביל לשנות את זה.
תוכלו להתקשר אלינו ל- 1-700-70-90-76
ונשמח מאוד לעמוד לשירותכם.
כל טוב ושנה מצוינת.